Implant dentar

 
 

Ce este implantul dentar?

Un implant dentar este un șurub din titan sau ceramică, biocompatibil cu organismul, inserat chirurgical în oasele maxilare pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. După o perioadă de 3-6 luni de osteointegrare, implantul va fi protezat cu o coroană dentară care arată și se simte ca dintele natural, redând zâmbetului estetica și funcționalitatea pierdute.

Implantul dentar are cea mai mare rată de succes dintre toate procedurile stomatologice cu rol de a înlocui un dinte lipsă. Rata de succes a implanturilor dentare a fost raportată în literatura de specialitate ca fiind de 98%, conform Jurnalului de Implantologie Orală.


Avantaje implant dentar:

Tratamentul cu implant dentar nu reprezintă doar un demers de estetică dentară, ci redă funcționalitatea dinților, restaurând capacitatea naturală a unei persoane de a mușca și de a mesteca și, ca atare, de a se alimenta corespunzător.

Alte avantaje și beneficii ale implantului dentar includ:

● rezistența și estetica sunt similare cu ale dinților naturali

● posibilitatea de a reveni la un stil alimentar care nu exclude alimentele preferate

● previne pierderea de masă osoasă maxilară post-implantare

● igienă facilă, nu necesită schimbări în ritualul zilnic de curățare a dinților acasă

● odată inserat și protezat, dintele nou nu va fi susceptibil de apariția cariilor

● sunt îmbunătățite pronunția și vorbirea

● redau încrederea de a zâmbi și de a vorbi fără teamă

● longevitate și durabilitate crescute, implantul dentar realizat corect poate avea o durată de viață de până la 20 de ani, sau chiar mai mult dacă este bine îngrijit

Intervenția chirurgicală cu implant dentar nu este riscantă
Deși intervenția cu implant dentar implică un câmp de lucru deschis prin implantarea unei proteze în osul maxilar, aceasta este o procedură simplă și confortabilă pe care medicii chirurgi implantologi din întreaga lume o realizează cu succes, zi de zi.

Orice pacient ce prezintă o stare de sănătate bună și are suficientă masă osoasă maxilară pentru a susține un implant dentar, poate fi un bun candidat pentru acest tip de tratament stomatologic.


Tipuri de implant dentar:

În funcție de materialul biologic al pacientului și de numărul de dinți lipsă, sau care necesită să fie extrași deoarece se află într-un stadiu avansat de deteriorare și nu mai pot fi salvați, există mai multe tipuri de implant dentar disponibile:

Implantul dentar single

Este utilizat atunci când se înlocuiește un singur dinte lipsă, este implantat ca o structură independentă și nu afectează integritatea dinților naturali vecini.
Spre deosebire de puntea dentară, o procedură clasică folosită pentru inlocuirea unui dinte, deoarece un implant dentar înlocuiește rădăcina dentară și se inserează direct în os, osul este mai bine conservat. În cazul punții dentare, o parte din osul care înconjura anterior dintele se poate resorbi, sau se poate deteriora.


Implantul dentar multiplu

Implantul dentar multiplu este recomandat atunci când trebuie înlocuiți mai mulți dinți aflați în aceeași zonă pe arcada dentară, fără a utiliza dinți vecini sănătoși pentru sprijin sau fixarea lucrării. Alte tratamente comune în acest context, precum punțile fixe sau protezele parțiale detașabile, utilizează dinții vecini pentru fixare.
De asemenea, un alt beneficiu foarte important este acela că implantul dentar multiplu nu presupune întreținerea consumatoare de timp asociată protezelor parțiale, care ar trebui îndepărtate și curățate după masă și conservate conform unor indicații peste noapte. Pentru că presupun inserarea în os, implanturile dentare multiple se comportă și pot fi igienizate la fel de simplu ca orice alt dinte natural.

Sisteme de implant dentar tip proteze fixe pentru toată gura

Implanturile dentare tip proteză fixă servesc înlocuirii unei întregi arcade dentare prin inserarea a 4 sau 6 implanturi dentare în os, în poziții strategice, pentru a asigura stabilitatea, funcționalitatea, longevitatea și estetica lucrării.

Sistemele de protezare fixă pe implant oferă infinit mai multe avantaje față de alte opțiuni de înlocuire a dinților, cum ar fi protezele dentare mobile. Pe lângă faptul că arată și funcționează ca dinții naturali, acestea sunt mai confortabile și mai stabile decât protezele mobile, încurajând un stil de viață sănătos deoarece pacientul poate mușca, mesteca și mânca alimente fără stresul că se poate deplasa lucrarea. În plus, igiena orală este ușor de realizat, prevenind astfel complicații ce pot apărea prin incapacitatea igienizării corespunzătoare și a degradării resturilor alimentare neîndepărtate.

Un alt beneficiu îl reprezintă confortul de a nu fi nevoit să îndepărtezi în fiecare seară proteza, sistemele de implant dentar fixe nu necesită îndepărtare, curățare după masă și conservarea în lichid peste noapte.

În plus, pentru că pot fi bine fixate în os, previn pierderea de masă osoasă suplimentară.
În clinica stomatologică Dental Cod pacienții beneficiază de mai multe tipuri de implant dentar omologate internațional:
● Implant dentar Entry-Level
● Implant dentar Mid-Level NEODENT
● Implant dentar Premium STRAUMANN


Etape de tratament cu implant dentar

Consultația inițială și investigațiile radiologice
Pentru a avea un spectru clinic complet, este nevoie de prima consultație la medicul implantolog pentru a realiza o examinare orală și a recomanda pacientului un set de investigații radiologice, îndeosebi un CT digital, pentru un diagnostic corect și a propune un plan de tratament personalizat

Realizarea planului de tratament și a ghidului chirurgical
Planul de tratament este personalizat și va fi discutat cu pacientul care va fi informat adecvat pentru a putea lua o decizie cu privire la tratamentul propus. În cadrul discuției, medicul curant îi va expune beneficiile, riscurile și alternativele de tratament, împreună cu efectele negative pe care amânarea tratamentului le poate aduce sănătății pacientului pe termen lung.

Extracția dinților compromiși clinic
Un număr însemnat de tratamente cu implant încep cu extracția dinților irecuperabili clinic. Medicul implantolog va putea realiza intervenția doar dacă în momentul extracției nu există nicio afecțiune medicală locală (sau generală) care să compromită succesul implantului, precum o infecție sau o afecțiune parodontală severă.

Intervenția chirurgicală propriu-zisă
Plasarea șurubului de implant dentar în os nu durează mai mult de câteva zeci de minute. În majoritatea cazurilor, după inserare urmează o perioadă în care zona are nevoie să se vindece. Suprafața gingiei este cusută și închisă deasupra implantului pentru protecție înainte de a fi expusă la bacteriile și presiunea de zi cu zi. Pacientul va reveni la control în termen de 7 zile pentru evaluare și, în cazul firelor care nu se resorb, pentru îndepărtarea acestora.


Perioada de osteointegrare și vindecare
Este nevoie de 3 până la 6 luni pentru ca implantul dentar să se integreze în os, iar gingia să poată crește sănătos în jurul acestuia.În timpul vindecării, celulele osoase cresc în jurul implantului, proces denumit osteointegrare și care asigură succesul implantului dentar pe termen lung.


Protezarea finală pe implant prin coroană dentară
După ce zona s-a vindecat și implantul dentar este stabil în os, urmează îmbrăcarea acestuia cu o coroană dentară pe implant, astfel încât acesta ia forma dintelui natural, se simte și funcționează similar dinților naturali vecini.
Coroanele dentare pe implant pot fi din zirconiu sau ceramică pe suport din metal.

Perioada de întreținere post-tratament
Pentru a menține pe termen lung rezultatele tratamentului cu implant dentar, este recomandată respectarea vizitelor periodice și a igienizărilor profesionale pe care medicul implantolog le include în etapa de mentenanță. De regulă, pot exista controale de specialitate la 3 sau 6 luni, în funcție de specificul tratamentului.


Cât costă un tratament cu implant dentar?

Tratamentul cu implant dentar nu trebuie privit ca un tratament exclusiv, el face parte dintr-un plan de tratament mai amplu, realizat de medicul stomatolog cu scopul de a asigura sănătatea orală a pacientului pe termen lung.

Astfel, sunt cazuri în care un pacient trebuie să urmeze tratamente premergătoare intervenției cu implant dentar. Medicul va informa transparent pacientul înainte de a începe orice tratament.

Pentru a consulta lista de prețuri pentru procedurile stomatologice practicate în clinica Dental Cod, accesați secțiunea de Tarife stomatologie.

Așadar, implanturile dentare reprezintă una dintre cele mai fiabile opțiuni de înlocuire a dinților, sunt durabile, versatile și biocompatibile cu organismul, astfel încât pot restabili funcționalitatea dinților tăi, redau estetica similară dinților naturali și încrederea în sine.

Cu o îngrijire adecvată, implanturile devin o parte permanentă a zâmbetului tău, păstrându-l frumos și sănătos pentru toată viața.


Dacă ai pierdut unul sau mai mulți dinți, te așteptăm în clinica Dental Cod pentru o evaluare a stării de sănătate orală și pentru a găsi împreună soluțiile optime de tratament pentru tine.

Completează formularul de mai jos:

 

Unde ne găsești: