Fațete dentare

 
 

Ce sunt fațetele dentare?

Fațetele sunt elemente protetice cu rol estetic și se realizează în laboratorul dentar de către tehnicienii dentari. Aceste elemente se cimentează, ulterior, peste suprafețele frontale ale dinților pentru a le reda estetica de altădată și a acoperi imperfecțiunile actuale.

Practic, putem să comparăm fațetele dentare cu lentilele de contact. Așa cum lentilele de contact acoperă ochiul fără ca acesta sa fie afectat, așa și fațetele dentare acoperă suprafața frontală a dintelui făra ca acesta sa fie afectat. De altfel, aceeași comparație este valabilă și dacă ne referim la cât de subțiri sunt acestea.

Cu ajutorul fațetelor dentare se poate ascunde o gamă largă de imperfecțiuni estetice ale dinților, precum:

●dinți decolorați

●pete pe dinți

●fisuri dentare

●spații interdentare mari

●dinți ciobiți sau rupți

●diastema (spațiu amplu între incisivii frontali)

●dinții prea mici

●dinți deformați sau inegali


Cui îi sunt recomandate fațetele dentare?

Oricine dorește să-și îmbunătățească aspectul zâmbetului poate întreba medicul dentist specialist din cadrul clinicii Dental Cod, dacă fațetele dentare pot fi o opțiune pentru a aduce o îmbunătațire zâmbetului său.

Este important să știi că fațetele dentare sunt doar o opțiune în cazul în care nu ai carii extinse, sau parodontoză.

De asemenea, există cazuri în care este nevoie mai întâi de un tratament ortodontic, care redă funcționalitatea mușcăturii și aliniază dinții pe arcada dentară, iar ulterior se va realiza tratamentul de estetică dentară cu fațete. În plus, dacă există carii profunde, infecții dentare etc. se vor rezolva întâi acestea pentru a asigura un mediu curat și fără probleme pentru tratamentul cosmetic.

Așadar, dacă dinții tăi sunt sănătoși și mușcătura este corectă, poți fi un candidat bun pentru tratamentul cu fațete dentare.


Cum decurge un tratament cu fațete dentare?

Ca și în cazul altor tratamente dentare realizate în clinica noastră, tratamentul cu fațete dentare are nevoie de 2 până la 4 vizite pentru a fi finalizat cu succes.

  • La prima vizită medicul dentist va realiza o evaluare completă a cavității bucale și a dinților și va solicita investigații radiologice pentru a stabili un diagnostic corect. În urma acestei vizite, medicul protetician va determina dacă tratamentul cu fațete dentare este cel potrivit pentru pacient.  

  • După ce toate investigațiile necesare ne confirmă că se poate realiza tratamentul cu fațete dentare, medicul protetician va realiza un digital smile design pentru previzualizarea zâmbetului final, în baza amprentei dentare preluate și în urma discuției despre forma, dimensiunea și culoarea noilor dinți,  pentru a-ți arăta care va fi rezultatul final.

  • Îndată ce pacientul este mulțumit de propunerea medicului, toate informațiile vor fi trimise către laboratorul dentar și se va trece la prepararea dințillor. În perioada în care fațetele dentare sunt realizate de către tehnicianul dentar, estimativ 10 - 15 zile, pacientul va purta fațete provizorii cimentate pe dinți.

  • Ultima vizită este dedicată fixării lucrării finale, realizarea de mici ajustări, la nevoie, și cimentarea definitivă a fațetelor pe dinții naturali.

Există și cazuri în care forma, culoarea sau ocluzia nu sunt ideale, situație în care medicul va solicita laboratorului refacerea lucrării protetice. 

Un aspect important este acela că nu este nevoie de recuperare după tratamentul cu fațete dentare. Persoanele care optează pentru acest tip de tratament pot reveni la activitățile normale în aceeași zi. De asemenea, poți mânca sau bea imediat după programare și după ce efectul anesteziei a dispărut. Singurele restricții ce vor exista se vor referi la stilul alimentar și la o grijă acordată mușcatului de alimente tari, sau dure.


Care este diferența dintre fațete și coroane dentare?

O fațetă dentară acoperă doar suprafața frontală a dintelui pentru a-i îmbunătăți aspectul. O coroană dentară, pe de altă parte, acoperă întreaga structură a dintelui pentru a adăuga rezistență și protecție.

Fațetele dentare sunt un tratament cosmetic. Cu alte cuvinte, îți îmbunătățesc zâmbetul, dar nu îți întăresc sau repară neapărat dinții. În timp ce, coroanele dentare îmbunătățesc, de asemenea, aspectul dinților, dar scopul lor principal este acela de a reface dinții care sunt grav deteriorați de carii sau traumatisme dentare.


Câte tipuri de fațete dentare există?

Există mai multe tipuri de fațete dentare, însă printre cele mai cunoscute, enumerăm:

fațete dentare din ceramică (acestea sunt cele mai des utilizate)

fațete dentare din compozit - pentru lucrări provizorii

fațete dentare no-prep - nu necesită prepararea prealabilă a dintelui

Fațetele dentare realizate din ceramică necesită o slefuire mai profundă decât cele no-prep, iar acestea din urmă nu necesită decât o mică șlefuire, fără a fi afectată structura dintelui.

În multe cazuri, aplicarea fațetelor no-prep nu necesită anestezie locală, sau fațete temporare.


Avantajele și dezavantaje fațetelor dentare

Fațetele dentare oferă o serie de beneficii, precum:

●pot îmbunătăți foarte mult aspectul zâmbetului

●permit personalizare de către pacient la nivel de nuanță de alb, formă, dimensiune

●se pot cimenta chiar lângă dinții tăi naturali, fără a fi sesizabilă diferența

●rezistă la pătare mai bine decât smalțul natural al dinților

●nu necesită întreținere suplimentară, pot fi igienizate ca orice alt dinte natural

●au o durată de viață de 10 până la 15 ani, cu îngrijire adecvată

Pentru a menține pe termen lung rezultatele tratamentelor protetice cu fațete dentare, este important să avem o îngrijire orală la domiciliu corespunzătoare, să acordăm atenție dietei alimentare și obiceiurilor vicioase și să ne prezentăm la medicul dentist, la fiecare 6 luni, pentru consult și igienizare profesională.

Pentru programare, completează formularul de mai jos:


Unde ne găsești: