Coroane dentare

 
 

Ce sunt coroanele dentare?

În timp, dinții tăi se pot deteriora. Acest lucru se poate întâmpla din mai multe motive, precum:

●carii dentare netratate la timp

●infecții la nivelul pulpei și rădăcinii dintelui

●leziuni provocate de mestecarea alimentelor dure sau accidente

●dinții tăi își pot pierde forma sau dimensiunea din cauza unor obiceiuri vicioase involutare cum ar fi bruxismul, precum și prin mestecarea de obiecte dure, non-alimentare pe fond nervos

Coroana dentară este un element protetic care arată, funcționează și se simte ca dintele natural și se prezintă sub forma unei „capse” sau „capac”  ce este amplasat peste dintele deteriorat cu scopul de a-l proteja. Coroana dentară este cimentată pe dinte și acoperă porțiunea vizibilă a dintelui.

Așadar, cu ajutorul tratamentului protetic prin coroană dentară sunt restabilite forma, mărimea, rezistența și estetica dintelui natural, prevenind extracția sau deteriorarea mecanică a acestuia.

În plus, în cazul pierderii unui dinte care este înlocuit cu un implant dentar, acesta se va proteza cu o coroană dentară din material ceramic ce poate fi cimentată sau înșurubată pe implant pentru a reda estetica și funcționalitatea noului dinte, similare dintelui natural pierdut.


Din ce sunt realizate coroanele dentare?

Coroanele dentare pot fi de două feluri:

1) Coroane dentare provizorii

Se folosesc pentru a proteja dinții până la aplicarea coroanelor definitive, imediat după ce un tratament endodontic, estetic sau cu implant dentar a fost realizat. 

Aceste coroane se pot realiza direct în cabinetul dentar de către medicul specialist sau în laboratorul de tehnică dentară. În ambele situații, aceste coroane provizorii sunt realizate din compozit sau acrilat PMMA și este recomandată utilizarea lor doar pentru perioade scurte de timp, până la cimentarea coroanelor definitive.

 

2) Coroanele permanente sau definitive

 Pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale, iar componentele de estetică și funcționalitate joacă un rol extrem de important:

Coroane din ceramică presată și zirconiu: Aceste tipuri de coroane dentare oferă cea mai bună potrivire naturală a culorilor în comparație cu orice alt tip de coroană, așadar prezintă un grad de estetică ridicat.

Aceste coroane dentare au un miez interior dur, realizat din zirconiu sau ceramică presată. Coroanele dentare din ceramică presată înlocuiesc căptușeala metalică utilizată în procesul de fabricare a coroanelor din ceramică integrală. Coroanele din ceramică presată sau zirconiu sunt acoperite cu porțelan, care oferă cea mai bună potrivire naturală a culorilor.

Un alt beneficiu pe termen lung îl reprezintă și durabilitatea și rezistența acestora.

De asemenea, sunt o alegere bună atunci când pacientul prezintă alergii la metale.

Coroane metalo- ceramice: acest tip de coroană dentară prezintă rezistență ridicată, dar deși estetica este bună la început, în timp, dacă există retracție gingivală, poate afecta estetica lucrării. Alte dezavantaje ar putea fi determinate de situația în care porțiunea de porțelan a coroanei se ciobește sau se rupe și noul dinte să pară total inestetic pe lângă dinții naturali. Acest context presupune, în majoritatea cazurilor, înlocuirea lucrării cu una nouă, mai estetică.


De ce am nevoie de coroană dentară?

Este posibil să ai nevoie de o coroană dentară din mai multe motive, printre care enumerăm:

●Protejarea unui dinte afectat de carii profunde și tratat endodontic

●Refacerea unui dinte rupt prin traumatism dentar, sau a unui dinte sever uzat

●Acoperirea dinților lipsă prin alcătuirea unei punți dentare

●Acoperirea dinților deformați, sau grav decolorați, mai ales în zonele cu presiune masticatorie ridicată

●Acoperirea unui implant dentar pentru rezistență, estetică și funcționalitate


Cum este pregătit dintele pentru aplicarea coroanei dentare?

De obicei, pentru realizarea unui tratament protetic cu ajutorul coroanelor dentare este nevoie de 2-4 vizite la medicul dentist. Acest proces cuprinde:

Prima vizită

În timpul primei vizite, medicul stomatolog va face examinarea cavității orale, va recomanda un set de radigrafii digitale pentru un diagnostic corect. În cazul unei infecții la nivelul rădăcinii și a camerei pulpare, medicul dentist va realiza sau va recomanda un tratament de canal înainte  ca lucrarea protetică să fie montată pe dinte. Tratamentul endodontic va fi realizat dacă, în urma investigațiilor clinice, există:

●Cariile dentare

●Risc de infecție

●Leziuni ale pulpei dintelui (pulpa este țesutul moale din interiorul dinților tăi care conține vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv)

 

A doua vizită

Dintele afectat va fi tratat pe canal și se va aplica un pivot din fibră de sticlă sau din metal, iar apoi șlefuit pentru a putea face spațiu și pentru a oferi un suport sănătos și un câmp curat coroanei dentare finale.

După reabilitarea dintelui natural, se folosește o pastă sau un chit pentru a face o copie (numită și amprentă) a dintelui care va beneficia de coroana dentară, sau se preia digital amprenta dentară cu ajutorul scanerului oral.

Amprentarea dinților se va face de deasupra și dedesubtul dintelui,  acest lucru fiind realizat pentru a se asigura că lucrarea protetică nouă nu vă va afecta mușcătura.

La finalul acestei vizite, medicul dentist va realiza o coroană dentară temporară pentru a acoperi și proteja dintele tratat, în timp ce coroana finală va fi pregătită în laborator.

Amprentele sunt trimise la un laborator dentar. Laboratorul face coroanele și, de obicei, le returnează cabinetului dentistului în două până la trei săptămâni, în funcție de numărul de coroane dentare solicitate.

 

A treia vizită

În timpul acestei vizite, coroana permanentă este plasată pe dinte. În primul rând, se îndepărtează coroana temporară și se verifică potrivirea și culoarea coroanei dentare definitive. Dacă totul este în regulă, uneori se folosește un anestezic local pentru a amorți dintele, iar noua coroană este permanent cimentată.

Există, totuși, posibilitatea ca în timpul celei de-a treia vizite, medicul specialist să considere adaptarea suplimentară a coroanei sau coroanelor venite de la laboratorul dentar, situație în care va fi nevoie și de o a patra vizită pentru a cimenta definitiv coroana dentară. 


Cât rezistă o coroană dentară?

În medie, coroanele dentare rezistă între 5 și 15 ani. Durata  de viață a acesteia poate depinde de cantitatea de „uzură” la care este expusă coroana, de cât de bine sunt respectate practicile de igienă orală, vizitele regulate la medicul dentist, precum și controlarea obiceiurilor vicioase care afectează lucrarea. Aceste obiceiuri vicioase pot fi:

●Scrâșnitul din dinți ( Bruxismul)

●Mestecarea gheții sau a altor alimente foarte dure, în mod repetat

●Roaderea unghiilor sau a pixurilor, creioanelor, pe fond nervos

●Folosirea dinților pentru desfacerea ambalajelor, a capacelor de sticlă etc.

Cât costă o coroană dentară?

In funcție de materialul, numărul de elemente și de tipul de coroană dentară pe care o recomandă medicul specialist costurile tratamentului pot varia. Lista de prețuri o poți vedea aici.

Cu siguranță, în cazul în optezi pentru o coroană dentară cu un grad ridicat de estetică și durabilitate, atunci și costul va fi unul mai ridicat.   


Ce probleme pot apărea după tratamentul cu coroane dentare?

Deoarece coroanele dentare nu sunt parte integrantă a corpului nostru, este normal să existe o perioadă de adaptare, timp în care pacientul se obișnuiește cu noul dinte. 

Primele semne de disconfort sunt reprezentate de acea senzație neplăcută de a avea un corp străin în gură, care nu se potrivește în cavitatea noastră bucală. Cel mai frecvent sentiment este acela de a simți coroana dentară ca fiind mult mai înaltă decât este ea în realitate.

În cazul aplicării unui număr mai mare de coroane dentare pot apărea, pentru o perioadă scurtă de timp, dificultăți în pronunție și teama de a mușca alimente în zona respectivă.    

De asemenea, alte complicații pot fi reprezentate de decimentarea lucrării, pot veni cu mici imperfecțiuni, insesizabile inițial, dar care pot duce la ciobirea lucrării. Însă, pentru toate aceste situații, medicul protetician va veni cu o soluție rapidă pentru remedierea problemei.


Completează formularul de mai jos pentru programare:

Unde ne găsești: