Chirurgie orală și BMF

 

Chirurgia orală se referă la orice procedură chirurgicală efectuată la nivelul dinților, gingiilor, a maxilarelor sau a altor structuri din cavitatea bucală pentru redobândirea sănătății orale.   Chirurgia orală este de obicei efectuată de un medic stomatolog specialist în chirurgie orală, maxilo-facială sau chiar de către un parodontolog cu supraspecializare.

Chirurgia OMF, sau oro-maxilo-facială, este unică prin faptul că necesită o dublă calificare în medicină și stomatologie și este adesea văzută ca puntea dintre medicină și stomatologie, tratând afecțiuni care necesită expertiză din ambele medii, cum ar fi disproporția facială, tulburări ale articulației temporomandibulare, dinți impactați, chisturi și tumori ale maxilarelor, precum și numeroase probleme care afectează mucoasa bucală, cum ar fi ulcere bucale și infecțiile profunde.


Când se realizează o intervenție de chirurgie orală?

●Carii dentare extinse

●Traumatisme dentare severe

●Infecții apărute la nivelul paronțiului

●Înlocuirea dinților lipsă

●Probleme la nivelul articulației temporomandibulare (TMD)

●Pierdere de masă osoasă la maxilare

●Depistarea unei forme de cancer oral

●Patologia orală benignă (inflamații necanceroase)


Care sunt tipurile de intervenții de chirurgie orală?

Extracția dentară

Cel mai cunoscut tip de intervenție de chirurgie orală este extracția dentară care presupune înlăturarea unuia sau a mai multor dinți. Deși medicii stomatologi își doresc, prin terapie specifică, să păstreze dinții naturali pe arcadă, o extracție poate fi recomandată dacă există carii dentare severe, parodontită, traumatisme dentare sau complicații la molari de minte care fac dinții naturali să devină irecuperabili clinic.

Extracția molarilor de minte este o intervenție foarte des realizată, întrucât pacienții pot primi această recomandare de la medicul stomatolog ca măsură preventivă pentru a reduce riscul de carii, pierderi de masă osoasă sau apariția altor probleme dentare.

Implantul dentar

Intervenția chirurgicală cu implant dentar reprezintă o modalitate prin care se poate înlocui un dinte lipsă cu un implant dentar pentru a reda funcționalitatea și estetica zâmbetului. Acest tip de chirurgie orală poate fi performată pentru a înlocui un dinte, mai mulți dinți sau o întreagă arcadă dentară.

Afecțiuni parodontale avansate

Parodontita, o formă severă de afecțiune parodontală, poate afecta structurile de susținere a dintelui. În acest caz, medicul parodontolog poate interveni pentru a reda sănătatea dinților, îndepărtând pungile parodontale.

Grefă osoasă

O grefă osoasă dentară este necesară atunci când osul maxilar a pierdut din volumul inițal din cauza pierderii timpurii a unor dinți, a unor afecțiuni dentare netratate, parodontopatii etc. Astfel, o grefă osoasă dentară restabilește volumul și densitatea osului maxilar, astfel încât implanturile dentare să poată fi plasate ulterior în siguranță în os și să reziste pe arcada dentară timp îndelungat.

În cazul unei afecțiuni parodontale avansate, o grefă osoasă reduce mobilitatea și oferă o bază solidă dinților, menținându-i sănătoși.

Chirurgie ortognatică

Chirurgia corectivă a maxilarului, sau chirurgia ortognatică, abordează anomaliile scheletice ale oaselor maxilarului. Această procedură poate fi recomandată pentru a îmbunătăți funcția masticatorie, pentru a corecta alinierea greșită a dinților pe arcada dentară, sau pentru a trata anumite dezechilibre faciale. Chirurgia corectivă a maxilarului este, de asemenea, utilizată pentru a ușura durerea cauzată de disfuncția TMJ.

În clinica Dental Cod, fiecare pacient beneficiază de un plan de tratament personalizat, realizat de o echipă multidisciplinară, astfel încât, indiferent de complexitatea intervenției rezultatul să fie unul predictibil și mult așteptat de pacient.


Completează formularul de mai jos pentru a programa o consultație: